Ontdek alles over EPC NR, EPC gemeenschappelijke delen en EPC-labelbegeleiding

In de wereld van energiezuinigheid en milieubewustzijn is het ontzettend belangrijk om te weten hoe gebouwen presteren op energetisch vlak. Energieprestatiecertificaten (EPC’s) en labelbegeleiding zijn hierbij onmisbare tools om te meten en te verbeteren hoe efficiënt een gebouw met energie omgaat. Bij ACEG Energy doen we er alles aan om onze klanten te helpen deze begrippen te doorgronden en te profiteren van onze kennis en ervaring. Laten we eens kijken naar het verschil tussen een EPC voor individuele woningen, een EPC voor gemeenschappelijke ruimtes en labelbegeleiding.

Energieprestatiecertificaat niet-residentiële eenheden 

Het Energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële eenheden (EPC NR) vertelt ons hoe gebouwen zoals kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen scoren op energetisch vlak. Het laat zien hoe efficiënt deze momenteel zijn en welke maatregelen er kunnen genomen worden om te verbeteren naar de toekomst toe. Dit certificaat blijft vijf jaar geldig en geeft een (informatieve) energiescore en een label voor het aandeel hernieuwbare energie.

Sinds 2023 is het certificaat verplicht bij het verkopen of verhuren van niet-residentiële gebouwen. Op deze manier worden eigenaars aangemoedigd om in actie te schieten en hebben toekomstige eigenaars en/of huurders een objectief zicht op de energieprestatie. De deadline voor gebouwen met een oppervlakte groter dan 1000 m2 is dit 01/01/2025. Voor gebouwen met een oppervlakte kleiner dan 1000 m2 is dit 01/01/2026.

Energieprestatiecertificaat gemeenschappelijke delen

In elk groot appartementsgebouw is er een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen (EPC GD) aanwezig. Dit certificaat kijkt naar hoe energiezuinig het gebouw en de gedeelde installaties zijn, los van of er al dan niet appartementen verkocht of verhuurd worden. Het bevat ook suggesties om de energie-efficiëntie te verbeteren. Bij de verkoop of verhuur van individuele appartementen wordt dit certificaat samen met de individuele EPC’s gebruikt. De invoering van het EPC GD gebeurt geleidelijk, afhankelijk van de grootte van het appartementsgebouw.

De verplichting geldt voor zowel woonruimtes als kleine niet-residentiële eenheden in het gebouw. De syndicus of eigenaar werkt samen met een erkende energiedeskundige om het certificaat op te stellen. De kosten variëren afhankelijk van hoe ingewikkeld het gebouw is. Volgens de wet moet bij de verkoop of verhuur van eenheden binnen het gebouw een kopie van het EPC GD aan de potentiële koper of huurder worden gegeven. Als dit niet gebeurt, kan het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) boetes opleggen.

EPC-labelbegeleiding

Bij het verkopen of verhuren van je huis of appartement heb je een EPC-label nodig. Dit label moet na 2019 zijn opgesteld om geldig te zijn. Natuurlijk wil je een zo goed en realistisch mogelijk EPC-label hebben. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook potentiële kopers of huurders overtuigen, vooral nu de energiekosten hoog zijn. Ons erkende en betrouwbare studiebureau staat voor u klaar om u te begeleiden naar een verbeterde energiescore. We houden hierbij ook rekening met de energiedoelstelling van 2050. Onze aanpak bestaat uit drie eenvoudige stappen:

  • We controleren het huidige EPC-label van je woning.
  • We analyseren de resultaten en maken een duidelijk plan voor eventuele verbeteringen.
  • Nadat de werkzaamheden zijn voltooid, bepalen we het nieuwe EPC-label.

Waarom is dit belangrijk?

De labelbegeleiding zal u helpen uw woning op energetisch vlak te begrijpen en zal een begeleidend stappenplan vormen om de woning aan de energiedoelstelling te laten voldoen. Op deze manier kan u ook kosten besparen, de milieu-impact verminderen en stijgt de verkoopswaarde. Verder zal u ook aanspraak kunnen maken op de EPC-labelpremie waarbij u tot € 5000 premie kan krijgen.

Bij ACEG Energy streven we ernaar onze klanten te ondersteunen bij energiebesparing en duurzaamheid. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze EPC-diensten en hoe we je gebouwen kunnen optimaliseren.More To Explore