Wat is het verband tussen de luchtdichtheid en de energieprestatie van uw huis? Hoe en wanneer wordt de luchtdichtheid gemeten? We leggen het u hier klaar en duidelijk uit.
Publiceer eerst uw site en log vervolgens direct in op uw gepubliceerde website via een computer of mobiel apparaat. Zorg dat u inlogt met uw Wix-account, zodat u als admin op uw blog bent ingelogd.
BEN bouwen, de context van een luchtdichtheidsmeting
BEN bouwen of bijna-energieneutraal bouwen is sinds 2021 de norm voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Daarmee legt de Vlaamse overheid elke bouwheer de verplichting op om te voldoen aan bepaalde vereisten inzake energieverbruik, isolatie en ventilatie. Het doel is een verantwoord – lees: lager – energieverbruik voor verwarming, koeling, ventilatie en warmwaterproductie in woningen.
Tocht in huis, nadelig voor het E-peil
Bij de bouw van een woning is het belangrijk om luchtlekken te vermijden. Want tocht betekent warmteverlies en dat heeft zijn weerslag op uw energiefactuur en uw gezondheid. Enerzijds zijn er de hogere stookkosten. Maar tocht en luchtlekken zorgen ook voor koudebruggen, vocht en eventueel schimmelvorming. Kortom, voor een ongezond en onaangenaam binnenklimaat. U doet er dus goed aan om actie te nemen.
Luchtlekdetectie via een blowerdoortest
ACEG is uw partner voor de opsporing van luchtlekken in het isolatieschild van gebouwen. Via een luchtdichtheidstest of blowerdoortest kunnen onze energiedeskundigen de ongecontroleerde ventilatie in uw woning vaststellen. Daarbij worden ramen, buitendeuren en luchtroosters gesloten. De binnendeuren blijven open. In een deuropening in de buitenschil van het gebouw wordt vervolgens een blowerdoor geplaatst. Die is aanpasbaar aan elke afmeting en sluit de woning quasi hermetisch af.
De blowerdoor is voorzien van een ventilator die lucht in de woning blaast of er lucht aan onttrekt. Zo wordt een onder- of overdruk van 50 Pa gecreëerd. Is uw woning niet luchtdicht, dan komen er luchtstromen in beweging. Door aansluiting van de ventilator op een computer kunnen onze specialisten het luchtdebiet meten. Het is net die meetwaarde die mede de EPC-score van het gebouw bepaalt.
Bij een te hoge meetwaarde is het zaak om de oorzaak te achterhalen. Met een warmtecamera of rookstift kunnen lekken en kieren exact gelokaliseerd worden. Dat maakt het mogelijk om doelgericht en heel plaatselijk in te grijpen en bijkomend te isoleren met tochtwerende materialen zoals isolatieschuim e.d. Vandaar ook het belang om de luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren alvorens uw woning volledig afgewerkt is.
Meer weten of een afspraak? Contacteer ons gerust.