Een EPC is wettelijk verplicht wanneer u van plan bent om een niet-residentieel gebouw te verkopen of verhuren. Op termijn wordt dit energieprestatiecertificaat bovendien verplicht voor elk groot niet-residentieel gebouw. ACEG Energy, dé energie-expert in Vlaanderen, helpt u graag om aan uw niet-residentieel EPC, ook wel EPC NR, te geraken.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie?
In welke gevallen heeft u een EPC voor een niet-residentieel gebouw nodig?
Net zoals een EPC voor residentiële gebouwen verplicht is, dient u ook een energieprestatiecertificaat te laten opmaken bij een niet-residentieel gebouw. Tot deze categorie behoren gebouwen en gebouwdelen waar niet wordt gewoond: kantoren, handelsruimtes, horeca, logeerfuncties, … De volgende gebouwen en gebouwdelen worden echter niét beschouwd als niet-residentieel:
- Industriële en religieuze gebouwen (bijvoorbeeld productiehallen)
- Alleenstaande niet-residentiële gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte tot 50 m²
- Serres, stallen en niet voor bewoning bestemde gebouwen van een landbouwbedrijf
- Werkplaatsen
Opgelet, men kijkt steeds naar de feitelijke toestand! Bijvoorbeeld: doet een appartement dienst als boekhoudkantoor en heeft het een bruikbare vloeroppervlakte van maximaal 500 m²? Dan spreken we van een kleine niet-residentiële eenheid. Ook hiervoor moet u een EPC laten opstellen, maar dit EPC heeft een licht andere vorm dan een standaard niet-residentieel energieprestatiecertificaat.
Wetgeving omtrent het niet-residentieel energieprestatiecertificaat
Een EPC of energieprestatiecertificaat is een document dat aangeeft of uw woning voldoet aan de EPB-eisen. Dit certificaat is verplicht in bepaalde situaties. We sommen hieronder even voor u op in welke gevallen u over dit energieprestatiecertificaat moet beschikken.
- Vanaf 1 januari 2023 is een EPC verplicht bij overdracht (bijvoorbeeld bij een verkoop) en verhuur van grote niet-residentiële eenheden. Dit is het EPC NR (Niet-Residentieel), waarbij het energielabel de energieprestatie van de eenheid weergeeft. Dit gebeurt op een schaal van rood (energieverslindend) naar groen (energiezuinig).
- Vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële eenheid áltijd een niet-residentieel energieprestatiecertificaat met energielabel kunnen voorleggen, zelfs wanneer er geen sprake is van een overdracht of verhuur.
- Vanaf 1 januari 2030 moeten alle grote niet-residentiële eenheden ten slotte een minimumlabel behalen.
- Tegen 2050 zal dat label bovendien steeds strenger worden, richting koolstofneutraal.
Daarnaast wordt het EPC niet-residentieel meer dan zomaar een certificatietool, die de energieprestatie van een pand objectief beoordeelt. Het zal vooral evolueren naar een leidraad bij renovatietrajecten: hoe transformeert u een niet-residentieel gebouw volgens de ambitieuze langetermijndoelstelling van de overheid? Onze experts staan u hierin graag bij.