EPB-verslaggever

Bent u op zoek naar een goede EPB-verslaggever? Dan rekent u op de diensten van ACEG Energy. Als ervaren verslaggever helpen wij u graag om aan de EPB-eisen voor verbouwingen te voldoen. Dit doen wij niet alleen voor uw woning; ook voor bedrijven bieden wij hulp omtrent EPB, bijvoorbeeld voor uw kantoorgebouwen. Lees snel verder en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.

Wat is EPB en waarom moet u een EPB-verslaggever inschakelen?

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. De Vlaamse overheid wil dat alle gebouwen energiezuinig en gezond worden. Zo moeten gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, waarover een melding wordt gedaan of waarbij er sprake is van een verwarmd of gekoeld volume, voldoen aan bepaalde energienormen voor isolatie, energieverbruik, ventilatie en andere EPB-eisen. Die worden elke paar jaren strenger. Zo moeten sinds 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) worden. Om aan de opgelegde EPB-eisen voor verbouwingen te kunnen voldoen, is het verplicht op een EPB-verslaggever aan te stellen. De EPB-verslaggever verleent EPB-advies om te voldoen aan de EPB-regelgeving, voert een EPB-berekening uit en op het einde van de bouwwerken levert hij een verslag op van het EPB van uw woning of kantoorgebouwen.

EPB-verslaggever

Om aan de opgelegde EPB-eisen te kunnen voldoen, is het verplicht op een EPB-verslaggever aan te stellen. De EPB verslaggever verleent EPB-advies om te voldoen aan de EPB-regelgeving, voert een EPB-berekening uit en op het einde van de bouwwerken levert hij een EPB-verslag op.

EPB, ook voor bedrijven?

De EPB-regelgeving is niet alleen bestemd voor woningen. Afhankelijk van onder meer de bestemming van het gebouw zijn ook industriegebouwen, kantoorgebouwen en andere gebouwen EPB-plichtig. Ook bedrijven hebben dus de verplichting om een EPB-verslaggever in te schakelen om bij verbouwingen aan alle EPB-eisen te voldoen.

EPB-eisen voor verbouwingen

Gaat u meer dan 75% van de buitenschil isoleren en installeert u een nieuwe ketel? Dan voert u een energetische renovatie uit, wat betekent dat het E-peil geldt dat ook voor nieuwbouw van toepassing is. Daarnaast dient u ook te voldoen aan eisen voor hernieuwbare energie. Zo ontvangt u niet alleen een EPB-verslag, maar ook een EPC-attest. Voor niet-energetische verbouwingen is enkel een opgelegde U-waarde of minimale R-waarde van toepassing voor de nieuwe delen.

temperatuur instellen
energie label

Hoe zit het bij nieuwbouwwoningen?

Voor de EPB-berekening van nieuwbouw gelden verschillende EPB-eisen voor ventilatie, installaties, E-peil, S-peil, maximale oververhitting en hernieuwbare energie. Wij verrekenen bouwknopen mee in het EPB-verslag. Als een bouwknoop niet goed is uitgevoerd, is er sprake van een koudebrug en dat kan het S-peil sterk doen stijgen. Onze EPB-verslaggever biedt advies op maat om koudebruggen te vermijden in uw nieuwbouwproject, wat een positieve impact heeft op het S-peil.

BEN wordt de standaard

De EPB-eisen voor gebouwen verstrengen. Sinds 2021 is de BEN-norm van kracht, wat staat voor bijna energieneutraal bouwen. Daarom is het een goed idee om een specialist op gebied van energieneutraal bouwen en EPB-eisen in te schakelen bij uw verbouwingen. Als ervaren energiedeskundige begeleiden wij u graag in uw bouwproces. U schakelt ons in als EPB-verslaggever in alle gewesten:

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Een energieprestatiecertificaat, dat zegt of uw gebouw aan de EPB-eisen voldoet, is verplicht wanneer u uw woning of kleine niet-residentiële eenheid (kNR, tot 500m2) wilt verkopen of verhuren. Dit residentiële EPC is 10 jaar geldig en informeert potentiële kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning. De exacte energiescore wordt berekend op basis van een aantal isolatiewaarden die bepaald worden dankzij het verzamelen van gegevens over de opbouw van de gebouwschil. Denk hierbij aan:

  • de gebruikte materialen
  • de isolatiewaarden van het dak
  • de muren
  • de ramen en deuren
  • het sanitair warm water
  • de verwarmingsinstallatie en koeling

 

Ook voor niet-residentiële gebouwen dient u over zulk EPC te beschikken. U doet er dus goed aan om een EPB-verslaggever in te schakelen wanneer u bijvoorbeeld kantoorgebouwen voor bedrijven wilt verkopen of verhuren.

 

 

 

Contacteer ons voor meer informatie

Heeft u verbouwingen gepland en wilt u graag onze hulp om aan de EPB-eisen te voldoen? Of wilt u graag meer informatie over EPB voor uw woning of kantoorgebouwen? Onze EPB-verslaggever staat voor u klaar. Wanneer u contact met ons opneemt, vertellen wij u graag alles over EPB bij bedrijven en particulieren. U kunt ook alvast een vrijblijvende offerte aanvragen.

offerte invullen